Cloud Computing

Što je Cloud Computing?

Cloud computing je zapravo infrastruktura kao usluga. Korištenje resursa iz distribuiranih poslužitelja / računala, cloud computing vas oslobađa od konfiguracija lokalnih servera. Oblak je još jedan korak prema pružanju računalnih usluga koje se mogu prilagoditi na temelju potrebe poslovanja.

Cloud computing je dobio zamah, posebice u SaaS (softver kao usluga) okruženju. Organizacije se brzo uvidjele vrijednost u rezanju troškova kroz mjesečne pretplate na softver, nego izravne kupnje i zastarijevanjem istog. Kada novije verzije softvera postanu dostupne, tvrtke ih trebaju kupiti, a ponekad i povećati iznos infrastrukture potrebne za podršku novom softveru. Sa “cloud” hostanim uslugama, moguće je iskoristiti enterprise-level softver putem pretplate, bez brige o troškovima infrastrukture ili nadogradnje na najnovije verzije softvera.

Ljepota oblak-computing usluge je da ona pomaže korisnicima da se sačuvaju od početno teških ulaganja u softver i omogući im da se usredotoče na svoju osnovnu djelatnost. Pružatelj usluge se brine o njihovom IT sustavu, koji se automatski ažurira od strane softverske tvrtke.

Ove godine, Logis će biti još agresivniji u marketingu svojih oblaka computing usluge, s planovima za dodatne usluge.

Evo nekoliko razloga zbog kojih biste željeli razmotriti prebacivanje na cloud computing:

 

  • Poboljšanje sigurnosti

Cloud computing je više sigurniji od okruženja s papirima, in-office poslužitelja i desktop aplikacija. Osim toga, prelazak na cloud okruženje zadovoljava sigurnosne i komisije za propise koji se zahtjevaju za oporavak od katastrofe i kontinuitet poslovanja.

  • Povećana mobilnost

Jedna od glavnih prednosti cloud computinga je instant mobilnost, mogućnost rada bez obzira na lokaciju rada i pristup podacima i informacijama na daljinu. Sada možete pristupiti i koristiti vaše podatke na bilo kojem mjestu bez potrebe za instaliranjem više hardvera i softvera na svakom sustavu koji koristite.

  • Donosi brže vrijeme prema vrijednosti

Jedan od najatraktivnijih prednosti razvoja u oblak je koliko mnogo brže i jeftinije se širite na više aplikacija. Jer oblak razvoj temelji na cijeni pretplate, nema dodatnih troškova za implementaciju dodatnih aplikacija za postojeće korisnike. A budući da su sve aplikacije izgrađena na istoj platformi, već postojeće aplikacijske usluge kao što su provjera autentičnosti, data objekti, UI izgledi i logika mogu se ponovno koristiti za više aplikacija.

  • Ne zahtijeva up-front kapitalne rashode

Cloud computing-razvojne platforme temelje se na cijeni pretplate. To je veliki odmak od tradicionalnih IT procesa nabave. Uz pretplatu na temelju cijene, nema kapitalnih izdataka koji su potrebni za kick-off projekte. Tvrtke mogu započeti s malim, gotovo bez up-front troškova i odmah se širiti prema  potrebi poslovanja. Mogućnost plaćanja koliko koristite je rađe operativni trošak prije nego kapitalni rashod. To ga čini izuzetanim izborom za financijske direktore koji su intenzivno usredotočeni na financijsku predvidljivost i projektnu odgovornosti. Pay-as-you-go model smanjuje oba rizika, projektni i financijski, jer korisnici mogu širiti usluge projekta temeljene na poslovnom rezultatu i osigurati da su dobavljači usluge odgovorni za vrijeme tjanja projekta. Nema velike up-front investicije koje mogu zaključati projekt u specifičnu tehnologiju.

  • Smanjuje operativne troškove

Sa cloud computingom, ne postoji softver ili hardver za kupnju na početku. Možda čak i važnije, cloud computing smanjuje ukupnu primjenu održavanja i podrške za znatno više vremena. Sa cloud computingom, više okruženja su odmah dostupna softverskim razvijateljima, testerima, trenerima i krajnjim korisnicima

  • Pojednostavljuje integracije

Gartner procjenjuje da i do 35 posto provedbe troškova odnosi na zahtjev za razvoj aplikacija za integraciju. Za usporedbu, cloud computing omogućuje integraciju brže, lakše i manje rizično nego ikada prije